Barkács ezermester

Barkács ezermester

Mit kell tudni a robotporszívókról? Miért hívják intelligens porszívónak?

2023. október 25. - N.Ferenc

Mit kell tudni a robotporszívókról? Miért hívják intelligens porszívónak?

 

A robot porszívók már egyre népszerűbbek, mivel hatékonyan és könnyedén segítik megoldani helyettünk a takarítást. Ezek az eszközök intelligensek, mivel képesek önállóan navigálni a környezetben, és optimalizálni a takarítási stratégiát.

Néhány nagyon fontos jellemző, amit érdemes figyelembe venni a robotporszívók esetében:

Szőnyegek kezelésére: A legjobb robotporszívók nem csak a masszív padlón, hanem szőnyegeken is képesek takarítani.
Orientációs képesség: A robot porszívóknak különböző szenzorokkal és érzékelőkkel kell rendelkezniük, amelyek segítségével tájékozódhatnak a térben.
Szűrőrendszer: A robotporszívóknak hatékony szűrőrendszere kell, hogy legyen.
Akkumulátor kapacitása és újra töltés: Fontos, hogy a robotporszívó hosszú ideig működjön, és gyorsan újra lehessen tölteni.
Zajszint: Robotporszívók kevésbé hangosak.
Ezen felül számos további funkció teszi hatékonyabbá és gyorsabbá a takarítást, mint például az automatikus felmosó funkció, az akadályérzékelés, vagy az intelligens navigáció. Ezeknek köszönhetően a robotporszívók képesek automatizálni a takarítást, így nekünk csak annyit kell tennünk, hogy beállítjuk a készüléket, és hagyjuk, hogy végezze a dolgát.

Hogyan működnek ezek a készülékek?
A robot porszívók alapvetően ugyanúgy működnek, mint a hagyományos porszívók. Adott egy elektromos motor, ami szívást hoz létre és így képes a koszt begyűjteni egy tartályba. Azonban a robotporszívók képesek az önálló működésre és takarításra, emberi beavatkozás nélkül is.

Ahhoz, hogy önállóan működjön és meg tudjon hozni döntéseket, a készüléknek szüksége van egy bizonyos szintű intelligenciára. A robotporszívó szenzorai információkat gyűjtenek a külvilágból. A mai gépek főként lézeres vagy infravörös szenzorokat használnak. Ezek a szenzorok fénysugarakat bocsájtanak ki, és az objektumokról való visszaverődésük alapján térképezik fel a környezetet.

Az alábbi 5 típusú érzékelő található meg a robotporszívókban:

Távolságérzékelő: menet közben folyamatosan felügyeli az előtte lévő területet és figyeli, található-e ott bármilyen akadály.
Talajérzékelők (cliff szenzorok): figyelik a porszívó és a felszín távolságát egymástól. Ezeknek köszönhetően tudni fogja a készülék, ha például lépcső vagy akadály van előtte.
Mechanikusan működő ütközésérzékelő: jelzi a robotnak, ha nekiment valaminek.
Falérzékelők: detektálják az egyenes vonalakat, mint például egy szobafal szélét, amit követnie kell a készüléknek.
Kerékérzékelők: csak a drágább modellekben találhatóak meg.
A robot porszívók működése automatizált, és az energiaellátásról egy akkumulátor gondoskodik. A készülékhez tartozik egy földi dokkoló is, amelyhez a robot porszívó magától hazatér, amikor már közel van a teljes lemerültség állapotához az akkumulátora.

Melyik a legjobb robotporszívó?

A 2023-as évben több robot porszívó is kiemelkedően teljesített a teszteken. Íme néhány, amelyeket a legjobbnak találtak:

Roborock S7: Ez a modell erőteljes szívóerejével és első osztályú navigációjával hívta fel magára a figyelmet. Az első olyan modell, amely automatikusan alkalmazkodik a tisztítandó felülethez.
iRobot Roomba i7+: Az iRobot Roomba i7+ automatikus kidobó állomással rendelkezik, ami még kevesebb kézi porszívózással kapcsolatos munkát jelent a számunkra.
Xiaomi Robot Vacuum mop 2 Ultra + Autoempty station: Ez a csúcskategóriás modell is nagyon népszerű a felhasználók körében.
Xiaomi Robot Vacuum mop 2 lite: Ez a modell a legjobb olcsó robot porszívónak bizonyult.
Xiaomi Robot Vacuum mop 2 pro: Ez a modell pedig a legjobb ár/érték arányú robot porszívónak lett megválasztva.
Fontos tudni, hogy a legjobb robotporszívó kiválasztása nagyban függ az egyéni igényektől és az otthoni környezettől, és a pénztárcánktól.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymester.blog.hu/api/trackback/id/tr2118242581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása